Határtalanul
Írta: Tapoti_Rita - Dátum: 2017. October 27. 07:54:39

 

Videó itt: https://youtu.be/5-hB-Wh22lY


Teljes hír

Hogy értette meg Márta néni Szlovákiában, amit ondanak?

 

Lengyelországban tanultam több évig, ahol megtanultam a nyelvet. A lengyel, szlovák, orosz, cseh nyelvek nagyon sokban hasonlítanak egymáshoz, így több-kevesebb sikerrel tudnak kommunikálni a másik nyelven is, de mindenesetre a mondanivaló lényegét megértik.

 

Nagyon tetszett ez a kirándulás, fogunk máskor is pályázni?

 

Örülök , hogy jól éreztétek magatokat, sok minden újdonsággal találkoztatok. Természetesen folyamatosan figyelemmel kísérjük a pályázati lehetőségeket az interneten, és ha van kedvetek, jövőre is megpróbálunk egy hasonló, több napos utat megpályázni.

 

Mikor nézzük meg a készített képeket?

 

A kirándulás után szervezünk értékelő órákat, ahol összegezzük, mi mindent láttunk, hallottunk a 3 nap alatt. Addigra összeszedjük az összes képet, amit készítettünk és együtt mindent megnézünk.

 

Hol tudjuk megmutatni a szüleinknek, barátainknak a videókat a kirándulásról?

 

Az iskola honlapjára felteszünk egy szöveges beszámolót. Ez tartalmazza a képeket és videókat is, amelyeken egy kis betekintést nyerhettek a kirándulás hangulatába.

 

 

Kirándulás a Felvidéken

2017. szeptember 18-án kora reggel a Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola 7. osztályos tanulói Szlovákiába indultak a Határtalanul pályázatnak köszönhetően. Velünk tartottak a tordasi diákok is, akikkel nagyon jó barátsági viszonyt sikerült kialakítanunk. Sok helyen jártunk a három nap alatt.

Hétfőn meglátogattuk a szepesi várat, felmehettünk a vár tetejére, ahol gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé. A vár belsejében egy múzeum volt kialakítva, ahol kedvünkre nézelődhettünk. Estefelé megérkeztünk a szállásra, Kokava Líniára, ahol elfoglaltuk a szobáinkat, majd egy finom vacsora után a társalgót vettük célba. Szórakozás után fáradtan de vidáman vonultunk alvóhelyünkre.

Másnap reggel, kedden 7:00 órakor kelt mindenki, reggelizni mentünk, majd a busz felé indultunk. Az első állomásunk Selmecbánya volt, ahol bányalátogatáson vettünk részt. Ezután a második állomásunk a körmöcbányai Pénzverde volt. Öt emeleten keresztül megismerhettük a pénz kialakulását, múltját. Majd Besztercebányán megtekinthettük a Szt. Jakab-templomot, ahol szép festményeket, szobrokat csodálhattunk meg. Végül egy kis városnézés következett, kedvünkre sétálhattunk, vásárolhattunk.

Az utolsó napon Kassa felé vettük az irányt, Közép-Európa monumentális gótikus templomába, melyben megtekinthettük Rákóczi-fejedelem sírját, és tisztelgésképpen elénekeltük a Himnuszt. Megtekintettük a Rodostó-házat, megnéztük és hallgattuk a zenélő szökőkutat, majd ismét kaptunk egy kis szabad programot a városban. A programok közül természetesen nem maradhatott ki egy magyarajkú iskola meglátogatása sem, ahol kiselőadást tartottak a számunkra. Hazafelé úton meglátogattunk egy repülőgép-múzeumot, ahol számos katonai repülőgépet, helikoptert csodálhattunk meg. Végül Magyarország felé vettük az irányt, az út alatt az idegenvezetőnk egy játékkal kedveskedett számunkra. Este 9 órakor értünk vissza Ráckeresztúrra.

Furján Bernadett, Zsigmond Lara

7.a osztályos tanulók